ClickCease
close menu

Місця, які варто відвідати в Тернополі на авто

Цього літа українці, з тих або інших причин, все частіше надають перевагу внутрішнім туристичним маршрутам. Тернопіль – одне з міст на заході України, мешканці якого з величезною повагою ставляться до історичної спадщини регіону, його традицій та культури. Саме тому тут завжди можна побачити багато туристів з усіх регіонів країни. До вашої уваги – декілька найцікавіших локацій Тернополя, куди можна вирушити на авто.

Історико-меморіальний музей політв’язнів

Експозиції Музею політв’язнів, що розмістився в будівлі в’язниці НКВС, розкриють відвідувачам маловідомі сторінки боротьби українських націоналістів проти правлячого режиму. Музей, заснований у 1996 році, розташований в підземеллі колишньої в’язниці, зберігає особливу гнітючу атмосферу, що вражає відвідувача з перших кроків. Тут ви зможете оглянути камери тортур та карцери, зазирнути до підземних казематів через віконця в автентичних в’язничних дверях.

Не можливо залишатись байдужим, побачивши знаряддя тортур та особисті речі в’язнів виправних таборів. Окрім того, тут можна побачити макети криївок, величезну кількість унікальних експонатів та документів, пов’язаних з національно-визвольною боротьбою в регіоні.

Драматичний театр ім. Тараса Шевченко

Одна з цінних пам’яток, що пов’язана з не надто давнім минулим міста – Драматичний театр ім. Тараса Шевченко, що зачарує вас архітектурою, неймовірним поєднанням класичного та еклектичного стилю. Проте, театр відомий не лише зовнішнім оформленням. Щорічний фестиваль «Театральні вечори» збирає акторські трупи з України та країн Європи, які пропонують завзятим театралам свої найкращі постановки.

Загадавши бажання – наприклад, приїхати сюди ще раз та обов’язково потрапити на виставу, для надійності торкніться кам’яної кулі поруч зі входом. Місцеві мешканці вірять, що вона тут не просто так! Адже це – пам’ятник «шар», що здійснює бажання.

Кафедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії

Цією величною та водночас витонченою спорудою ви почнете милуватися ще здалеку. Собор, зведений у XVIII сторіччі, за проектом польського архітектора А. Мошинського, що вражає розкішним оздобленням веж у стилі «бароко», пережив немало драматичних часів. Історія міста пам’ятає часи, коли тут розміщувалось управління Тернопільським округом (XVIII сторіччя), класи першої у місті гімназії (XIX сторіччя). За часів Радянського Союзу в будівлі собору працювала картинна галерея, де виставлялись полотна місцевих митців.

Зовсім поруч ви побачите ще один цікавий об’єкт – пам’ятник одному з єпископів греко-католицької церкви І. Сліпому.

Етно-галерея «Спадок»

Звісно, подорожуючи Тернополем, вам буде цікаво ближче ознайомитись з історією та культурним надбанням міста і регіону, відвідавши етнографічну галерею «Спадок», експонати для якої були надані місцевими меценатами. Експозиція нараховує тисячі ексклюзивних раритетів. Тут можна помилуватися козацькими іконами, етнічними костюмами, рушниками та прикрасами, старовинний посуд та іграшки, гончарні вироби та предмети народного побуту.

Затишна та привітна атмосфера, що панує тут, заставить вас забути про необхідність кудись бігти, аби встигнути побачити якомога більше. Ви не зможете утриматись від спокуси неспішних прогулянок пішохідними вуличками або чашечки смачної кави в одній з численних кав’ярень. Втім, ціни на прокат авто в Тернополі цілком демократичні. Тож ходити пішки скрізь – не обов’язково. Отже, у вас є всі шанси насолоджуватись красою міста повною мірою, побачити всі його унікальні пам’ятки, як і належить – з комфортом та без зайвої метушні.