ClickCease
close menu

Цікаві місця Ужгорода, які варто відвідати на автомобілі

Там, де Карпатські гори зустрічаються з долинами та протікає річка Уж, на висоті близько 130 м, розкинувся Ужгород, адміністративний центр Закарпаття та одне з найстаріших міст України, що вражає мешканців та туристів своєю красою та неповторністю. І, якщо ви подорожуєте на автомобілі, то маєте чудову можливість побачити дуже багато цікавого та скласти власне враження про, дійсно надзвичайне місто! Отже, поїхали!

Замки, фортеці та пам’ятки архітектури

Ужгородський замок, поза сумнівів, один з найбільш знаменитих. Історики вважають його однолітком міста. А це означає, що йому уже майже тисяча років! На його території ви зможете побачити фундамент церкви святого Юрія, що був закладений ще в XIV сторіччі, розкішний сад та неймовірної краси статуї. Тут можна відвідати Краєзнавчий музей, де ви дізнаєтесь багато цікавого про історію міста.

Неймовірне естетичне задоволення подарує вам прогулянка до Хрестовоздвиженського кафедрального греко-католицького собору, що був збудований у XVIII сторіччі. Обов’язково зайдіть всередину, аби на власні очі побачити чудовий іконостас у стилі бароко, розпис, створений рукою Йосипа Бокшая.

Ще одна будівля, що привертає увагу численних туристів – збудована у 1904 за проєктом архітекторів С. Ференца і Д. Паппа, синагога у неомаврітанському стилі. Завдяки поєднанню елементів романтизму з арабо-мавританськими та візантійськими мотивами, будівля колишньої синагоги виглядає водночас вишукано та дещо екзотично. Сьогодні споруда не виконує релігійних функцій. Після масованого знищення євреїв у сорокові роки, тут розташувалась місцева філармонія.

Кращі музеї Ужгороду

Якщо для вашої авто подорожі ви обрали погожі весняні або літні дні, скористайтесь нагодою та відвідайте Ужгородський скансен. Це музей народної архітектури та побуту, розташований просто неба, який один з перших в Україні запровадив саме такий формат для своїх експозицій.

Тут ви зможете детально познайомитись з побутом мешканців регіону XVIII – XIX сторіччя. Ви побачите помешкання з посудом, сільськогосподарським інвентарем, предметами побуту та виробами народних промислів. І це просто неймовірне, казкове місце, сповнене унікального місцевого колориту та поезії, де можна провести багато часу, і яке обов’язково сподобається дітям.

А ось, якщо на вас справили враження особливості таланту та творчого стилю Йосипа Бокшая, що брав участь у розписі Хрестовоздвиженського собору, ви маєте всі шанси помилуватися іншими його роботами, а також – побачити неперевершену експозицію, до якої увійшли роботи кращих митців. У фондах музею – понад десять тисяч неймовірної краси шедеврів європейського, російського, українського та закарпатського живопису періоду XVI – XX сторіч.

Ботанічний сад

Віддавши данину пам’яткам архітектури, помилувавшись діючими та колишніми культовими спорудами, варто змінити локацію і прогулятись на свіжому повітрі, осмислити побачене та поділитись враженнями. Отже, запрошуємо до Ужгородського ботанічного саду. Місцеві мешканці та, звісно, туристи, особливо полюбляють приїздити сюди в пору цвітіння магнолій.

Якщо завітаєте сюди влітку або на початку осені, неодмінно прогуляйтесь розарієм, де щороку розквітає понад 120 сортів троянд. Та звісно, ще багато цікавого, прекрасного та вражаючого.

Ну, а якщо приїхали до Ужгорода навесні, в пору, коли розквітає сакура, краще за все залишити ваше авто на зручній парковці та просто прогулятись пішохідними зонами – адже такої краси вам більше не знайти. Перевірено!