ClickCease
close menu

Визначні місця Києва - куди поїхати та що подивитись в 2024

Київ – надзвичайно багате історією та визначними місцями місто, столиця великої держави, що сягає коренями в глибину тисячоліть. Тут є що подивитися, щоб здобути натхнення та поринути в історію великого народу. Тут переплітаються епохи й розкриваються грані архітектури, культури та мистецтва у всіх можливих його проявах.

Чим захоплює столиця України?

Почнемо наше знайомство зі столицею з одного з найстаріших та найвизначніших храмів Києва, який був побудований ще в ХІ столітті та поєднав в архітектурі візантійський та бароковий стилі – це, авжеж, Софійський собор. Він розташований на однойменній Софійській площі та славиться своїми унікальними мозаїками. За княжих часів був місцем їхнього поховання, а також тут зберігалась велика бібліотека і створювались літописи. Сьогодні це одна з небагатьох споруд часів Київської Русі, що збереглася до наших днів.

Не менш дивовижним є Михайлівський Золотоверхий монастир, що, крім розкішної архітектури, має ще декілька переваг, що спонукають обов’язково його відвідати. Монастир розташований на вершині гори, тож звідси ви можете помилуватись Києвом і побачити водночас майже всю столицю. На жаль, у 1934-1936 роках монастир було зруйновано тогочасною владою. Відбудова розпочалась вже за часів незалежності, але проведено було ґрунтовні дослідження, щоб його реконструкція була максимально точною.

Логічно, що ми розпочинаємо мандрівку з історичної частини славного міста Києва, адже саме ця його частина історії просякнута величчю і варта того, щоб бути відомою кожному гостю столиці. Старовинна частина міста, відома своїми кам’яницями XVIII-XIX століть, а також сучасними художніми галереями, музеями та крамницями мистецтв – це Поштова площа та Андріївський узвіз. Сьогодні тут збираються творці та творчині,  щоб об’єднати людей навколо мистецтва та культури.

Києво-Печерська Лавра, що повернулася у державне підпорядкування після тривалої оренди, варта відвідин, адже це величезний архітектурний православний монастирський комплекс, що має неабияку культурну та релігійну цінність. Його оглядини можуть зайняти деякий час, адже територія, хоч і не вся відкрита поки для відвідувачів, дуже велика, тож врахуйте обов’язково, але будьте певні, тут є на що подивитися.

Менш стародавнім та не менш визначним є парк-пам’ятник “Феофанія”, розташований у Голосіївському районі, де раніше була однойменна історична місцевість. Тут безліч видів дерев, ліан та кущів, історія деяких дерев сягає 300 років. У парку обладнані прогулянкові та відпочинкові зони для відвідувачів, дитячі майданчики та альтанки, також можна орендувати велосипед.

Важливим пунктом для відвідування є також меморіал “Бабин Яр” – місце поховань сотень і тисяч замордованих і вбитих “совєтами” під час Голодомору, Голокосту, німецьких та радянських репресій. Це місце пам’яті, яке має відвідати кожен українець та вшанувати пам’ять невинних.

Завершимо нашу добірку музеєм історії Києва – це великий музейно-виставковий комплекс, де на постійній основі функціонує історична експозиція, а також є виставковий центр. Тут зібрані величезні колекції різних періодів (від палеолітичних знарядь, знайдених на місцях первісних поселень, до сучасності) і, можливо, якась із них надихне вас на вибір подальшого напрямку для дослідження столиці. У Києві однозначно є куди поїхати та що подивитись, тож, плануючи візит, обов’язково позначте на карті, що б хотіли побачити та постарайтесь виділити трохи більше часу, щоб мати змогу насолодитися всіма принадами міста – історичними й сучасними.