ClickCease
close menu

Які документи потрібні, щоб взяти автомобіль в оренду в Україні?

Оренда автотранспорту стає все більш доступною та популярною послугою, якою нескладно скористуватися в Україні. Аби скористатися орендованим автомобілем, потрібні лише найнеобхідніші документи та можливість підтвердити водійський стаж, що має бути не менше за два роки.

Де можна взяти авто в оренду?

Сьогодні знайти пропозиції про оренду автотранспортних засобів зовсім не складно. Такі послуги пропонують:

  • Міжнародні компанії – вони готові запропонувати авто різних категорій, у відмінному стані. Зазвичай такі автомобілі можна отримати в центральних районах міст, поруч з вокзалами та аеропортами. З «плюсів» відзначимо широкий перелік додаткових послуг, а з «мінусів» – досить високий рівень цін.
  • Українські компанії прокату авто – тут клієнти також мають змогу орендувати транспортні засоби різних класів, що застраховані відповідно до вимог законодавства. А замовлення можна оформити онлайн, звернувшись на сайт компанії, зателефонувавши менеджеру або скориставшись месенджером. Зазвичай, національні компанії пропонують більш доступні ціни, на відміну від міжнародних компаній.
  • Каршерінгові компанії, послуги яких будуть доступні після реєстрації в мобільному додатку, внесення особистих даних та реквізитів банківської картки. Найбільш вигідними послугами від каршерінгових компаній експерти вважають оренду авто на короткий термін або для разових поїздок.
  • Прокат машини для надання послуг таксі або перевезення вантажу – клієнти можуть орендувати застраховані машини на тривалий термін – за помірною ціною. Зазвичай, вибір категорій не надто великий, а стан може виявитися далеким від ідеалу.

Коротко – про умови оренди автомобілів

Практично всі компанії, в яких можна замовити оренду авто у Львові, мають спільний перелік вимог до свої клієнтів. Серед них:

  • Обмеження за віком – керувати орендованим транспортним засобом можуть особи не молодші 21-го або навіть 23-років.
  • Стаж керування машиною – зазвичай має бути не меншим за два-три роки.

Окрім цього, компанії можуть застосовувати до потенційного клієнта «фейс-контроль». Це означає, що менеджер має право відмовити в оформленні угоди оренди особі, поведінка якої може здатися неадекватною.

Клієнт отримує чистий автомобіль з повним баком, попередньо оглянувши його для виявлення можливих пошкоджень. Знавці рекомендують зробити фото орендованого транспортного засобу з різних ракурсів, аби захистити від можливостей шахрайства з боку компанії-орендодавця. Повертають авто також після мийки та з повним баком. Деякі компанії забезпечують можливість залишити авто в найбільш зручному місці – на стоянці поблизу вокзалу, аеропорту або готелю.

Які документи будуть потрібні?

Не дивлячись на досить широкі можливості оренди авто, різні компанії вимагають стандартного набору документів, який включає:

  • паспорт;
  • посвідчення водія;
  • код ІНН.

Документи передають у форматі електронних копій. Проте, при отриманні авто, доведеться представити оригінали документів. Окрім посвідчення водія, потрібно мати свідоцтво реєстрації транспортного засобу, яке водій пред’являє разом з правами, якщо авто зупинить поліція.

Договір про оренду машини може зацікавити представників силових відомств лише у виключних випадках – якщо авто потрапило у ДТП або водій порушив правила дорожнього руху. Штрафи в такому випадку будуть нараховані особі, що використовувала орендований транспортний засіб.