ClickCease
close menu

Які бувають класи автомобілів

Існує декілька систем класифікації авто, кожна з яких має свої переваги та недосконалості. Найбільш зручною вважають систему класифікації, прийняту в Європі. Вона поділяє країни на сегменти, позначені літерами латинського алфавіту, а належність до певного класу визначають за обсягом двигуна та габаритами авто.

Клас A: мікроавтомобілі

Експерти вважають авто класу А видом, що поступово зникає з автомобільного ринку та доріг Європи. Цей клас є наймолодшим в класифікації та включає авто, у яких робочий обсяг авто не перебільшує 1,2 л, габаритна довжина знаходиться в межах 3800 мм. Серед найпопулярніших моделей, що належать до класу А – Peugeot 107, Daewoo Matiz або Kia Picanto.

Клас B: супер-міні автомобілі

Звучить таке висловлювання: авто класу B, не зовсім зрозуміло, адже такі машини більші, ніж ті, що увійшли до класу A. Габаритна довжина моделей класу B може сягати 4000 мм, а робочий обсяг двигуна має залишатися в межах 1,2 – 1,6 л. Проте, тут можна зустріти і більш потужні спортивні авто, що оснащені дволітровими турбо- або повітряними моторами. Саме до класу B входять найпопулярніші хетчбеки Toyota Yaris або Ford Fiesta, а також седани Kia Rio і Volkswagen Polo.

Клас C: авто гольф-класу

Свою другу назву клас автомобілів отримав на честь однієї з найбільш популярних моделей – Volkswagen Golf, попри те, що перше авто лінійки мало б належати до категорії «супер-міні». Адже сучасні вимоги до машин класу C – робочий об’єм двигуна від 1,6 до 2 літрів та габаритна довжина, що може сягати 4,5 м. Проте існують виключення, як в бік зменшення, так і в бік збільшення двигуна. Серед типових автомобілів класу C – Ford Focus, Opel Astra, і, наприклад, Peugeot 308.

Клас D: машини середнього класу

Колись цей сегмент займав лідерські позиції на ринку. Проте сьогодні авто класу D дещо втратили популярність, поступившись місцем безвідмовним позашляховикам та кросоверам. До цієї категорії потрапили автомобілі з габаритною довжиною у межах від 4400 до 4800 мм, оснащені двигунами від 2 до 2,5 літрів. Переважну більшість авто класу D складають авто у форматі седанів та універсалів. А серед типових представників – VW Passat, Audi A4, а також Ford Mondeo.

Клас E: авто бізнес-класу

Категорія бізнес-класу передбачає не лише довжину кузова, що може сягати п’яти метрів, але й наявність простого та дорогого салону. Для автомобілів цього класу використовують широку гаму потужних двигунів обсягом від двох літрів та оснащення високого класу. До сегмента бізнес автомобілів належать BMW 5 серії, Audi A6 и Mercedes-Benz E-класу.

Клас F: авто люкс

Ось нарешті і вища ліга моделей за популярною автомобільною класифікацією. Їх довжина може бути більшою за 5 метрів, а параметри не обмежуються жодними умовностями. Прикладом авто цього сегменту можна вважати Audi A8, Rolls-Royce Phantom та Bentley Continental Flying Spur.

Додаткові сегменти

Якщо придивитися уважніше, то лише перші п’ять класів авто сформовані за розмірами та обсягом двигуна. А вже в наступних класах враховане призначення моделі. Наприклад, буквою S домовились позначати спортивні авто – і купе, і кабріолети.

А ось машини класу M – це однооб’ємні моделі або універсали підвищеної місткості. Зазвичай, сюди входять мінівени, які можна зустріти на ринку. І, нарешті – клас L, до якого потрапили всі позашляховики та кросовери. Це дещо умовне позиціонування, адже до цього класу входять всі автомобілі, що можуть претендувати на почесне звання позашляховика.