Їжа в дорогу має бути не лише смачною, а також поживною. Взимку є свої особливості вибору продуктів, адже більшість продуктів чудово зберігаються за знижених температур і надовго зберігають свої властивості та смакові якості, в той час як інші, під дією низьких температур, втрачають користь.
Практичні варіанти їжі для зимових поїздок
Плануючи подорож, приготуйте та візьміть з собою:
- Канапки та бутерброди. Ідеальний варіант – з твердими сирами, вареним м’ясом або овочами. Уникайте соусів, які можуть замерзнути. Чудовим вибором стане домашня шаурма – особливо, якщо вона гарно збалансована (містить м’ясо, овочі та зелень), то може цілком замінити повноцінний прийом їжі.
- Домашні страви, що традиційно ми звикли брати з собою – варені яйця, незаправлені салати, пиріжки з різноманітними начинками, печиво.
- Горіхи та сухофрукти – корисні перекуси, які довго зберігаються і швидко втамовують голод, а також допомагають відновити енергію та надовго забезпечують відчуття насичення. До того ж, вони корисні для роботи мозку та концентрації уваги, тож якщо ви перебуваєте за кермом під час тривалої поїздки, то цей перекус дуже важливий для вас та більш корисний, ніж для пасажирів.
- Фрукти. Яблука, мандарини чи груші – зручно брати з собою, вони цілком придатні до споживання, не втрачають форму і не чутливі до перепадів температур (залежно від сорту, звісно, але здебільшого саме так). Також можна брати овочі в дорогу – морква чи болгарський перець тривалий час зберігають смакові властивості та поживність, але їх слід попередньо підготувати до споживання (наприклад, нарізати зручними смужками та помістити у контейнер з харчового пластику, що герметично закривається), адже в дорозі може бути не надто зручно їх чистити.
- Щось смачненьке – невеликі шоколадки або цукерки в дорозі дуже знадобляться і просто можуть підняти настрій.
- Термос із гарячими напоями: чай, кава або бульйон зігріють у холодну пору.
- До того ж, в дорозі важливо підтримувати водний баланс, тому потурбуйтесь про достатню кількість чистої питної води (поїздки, особливо тривалі, це випробування для вестибулярного апарату, тож подбайте також про аптечку).
Такі варіанти є не лише найпростішими, а й також найбільш практичними, адже в дорозі не завжди може випасти нагода повноцінно пообідати, тож варто завжди розраховувати таким чином, щоб зручно було влаштувати перекус прямісінько в автомобілі. А для цього варто врахувати ще декілька нюансів.
Про що ще треба подбати заздалегідь?
Насамперед підготуйте їжу так, щоб її можна було одразу споживати і не потрібно було проводити додаткових маніпуляцій. Наприклад, бутерброди краще приготувати та упакувати в індивідуальні пакети разом зі серветками, щоб мінімізувати контакти їжі з руками. Варто пам’ятати, що в дорозі можливі зупинки у громадських місцях, де ваші руки контактують з різними поверхнями, яких торкались безліч людей до вас. До того ж, вологі серветки, антисептики та схожі засоби індивідуальної гігієни не забезпечують цілковитої чистоти рук, особливо, в умовах поїздки. Тому варто передбачити цю деталь.
Можна також придбати зручний посуд чи одноразові прибори – це досить бюджетний варіант безпечного для здоров’я перекусу в дорозі. Щоб їжа залишалася свіжою, безпечною та смачною протягом зимової подорожі, важливо правильно організувати її зберігання. Для поїздок важливо обирати спеціальний посуд з твердого харчового пластику, що має герметичні кришки. Таким чином їжа зберігатиме не лише смак, а й форму та вологу. Пам’ятайте, що правильне зберігання продуктів взимку – запорука користі вашого перекусу в дорозі.