ClickCease
close menu

Як не заснути за кермом

Сили нашого організму неймовірні і до кінця всі його можливості не вивчені, але ми точно знаємо, що рано чи пізно вони вичерпуються і також ми знаємо, наскільки згубною може бути втома, особливо для водіїв. Тривала відсутність сну в довгій мандрівці може призвести навіть до летальних випадків, тому перед тим, як планувати поїздку, організуйте собі відпочинок, щоб відновити сили та запобігти бажанню поспати в дорозі.

Якщо все ж з якихось причин вам не вдалося сісти за кермо сповненим сил та енергії або внаслідок тривалого перебування за кермом ви відчуваєте сонливість, то вам слід зупинитися та прочитати цю статтю. Авжеж, значно краще, якщо ви вивчаєте цю інформацію з метою запобігти описаній ситуації.

Поради для водіїв

Ми зібрали декілька практичних порад, що допоможуть вам доїхати цілими та неушкодженими, а також декілька рекомендацій на той випадок, якщо раптом в дорозі ви почали відчувати втому та непереборне бажання поспати.

Ми вже згадували важливість відпочинку та попереднього планування деталей поїздки, але на плануванні хотілось би зупинитися трохи детальніше. Усі ми маємо певний режим, навіть якщо не лягаємо в один і той самий час спати та не прокидаємося щодня з будильником. Існують індивідуальні ритми нашого організму, що зумовлюють періоди активності та відповідно менш активні періоди, а це час, коли зазвичай ми спимо чи відпочиваємо. Важливо планувати свою поїздку таким чином, щоб вона не припадала в час нашої найнижчої активності, адже в такому разі, навіть якщо ви попередньо добряче виспались, можете все одно мати деяку сонливість. Навіть незначна сонливість знижує концентрацію та уважність, що за кермом небезпечно.

Якщо ви приймаєте якісь медикаменти чи лікарські засоби перед поїздкою чи впродовж певного часу, переконайтесь, що вони не викликають сонливість та не чинять вплив на увагу або вестибулярні функції. Якщо потрібно прийняти ліки незадовго до поїздки, уважно прочитайте інструкцію або проконсультуйтесь зі своїм лікарем, якщо не знайшли чіткої інформації від виробника.

Набагато краще їхати в далеку дорогу з пасажирами, які можуть підтримувати з вами розмову і таким чином стимулювати мозкову діяльність. Якщо це індивідуальна поїздка, то подумайте над тим, щоб взяти попутника чи заплануйте зупинку біля магазину, на заправці чи деінде, щоб поспілкуватися з людьми, розім’яти кінцівки, стимулюючи кровообіг, а також підживитися чимось бажано солодким чи калорійним (швидкі вуглеводи – це їжа для мозку, завдяки якій він на не дуже тривалий проміжок часу може активно працювати), це допоможе прогнати сонливість.

Не допускайте значного підвищення температури в салоні, в ідеалі підтримуйте прохолоду, це вас збадьорить, напої також мають бути помірної температури. Натомість не варто зловживати кавою та енергетичними напоями, особливо, якщо вам потрібно їхати багато годин поспіль. Справа в тому, що вони здатні миттєво додати енергії та прогнати сон за рахунок блокування відчуття сонливості, що, якщо дуже просто висловлюватись, може призвести до миттєвого засинання, коли дія напою закінчиться. В такій ситуації ви можете не встигнути помітити та відреагувати на раптову появу втоми. Мозок в такій ситуації може просто розпочати “аварійне перезавантаження”, що на високій швидкості дуже небезпечно, адже втрата контролю над авто бодай на кілька секунд, може бути смертельною.

Якщо ви розумієте, що поруч немає заправки чи магазину, а сонливість важко побороти, пошукайте на узбіччі місце для зупинки або зону для відпочинку, щоб поспати 15-30 хвилин і відновити сили та роботу мозку. Краще трохи запізнитися, ніж не приїхати зовсім.